Boemerangs zelf maken is echt niet zo moeilijk.

De meeste boemerangs hier gepost zijn rechtshandig. Als je ze in spiegelbeeld print , kan je ze linkshandig maken.

Plans from 11 different boomerangs

Wat heb je nodig ?

Om te beginnen heb je een mooie plank multiplex hout nodig (of een ander sterk en licht materiaal).

multiplex

Miltiplex is makkellijk te vinden in de hobbywinkel waar men telegeleide vliegtuigen verkoopt. Het is makkelijk te behandelen en is bijzonder sterk en daarbij nog veerkrachtig. Dat laatste is vooral belangrijk als je boemerang op harde grond neerkomt.

Verder heb je een zaag of wipzaag en een vijl nodig. Om je plan af te tekenen natuurlijk wat schrijfgerief.

 

 

Keuze van het hout Neem een multiplexplank van 3 mm als je geen te grote en zware boemerang wil maken en achteraf niet te hard wil moeten gooien. Als je boemerangs gaat maken uit een 5 mm dikke plank, ga je al harder mogen gooien (jonge kinderen zullen hier last mee hebben). Omdat die boemerangs iets zwaarder zijn, vliegen ze meestal iets verder omdat je harder moet gooien. Een voordeel van de zwaardere boemerangs is dat je ze bij meer wind zal kunnen gooien, terwijl je de 3mm dikke boemerangs bij veel wind mag opbergen. (Zoals de parapenters naar huis mogen als het wat begint te waaien, kunnen deltisten blijven vliegen). 🙂

 

 

Plan uittekenen:
Kies een plan of meerdere plannen. Meestal kan je verschillende boemerangs uit 1 plank halen. Vooraleer je begint te tekenen zorg je ervoor dat de bolle kant van de plank naar onderen ligt. Planken zijn meestal wat gebogen en op die manier krijgt je boemerang ook direct wat aerodynamische stabiliteit mee. Zoals je uit deze afbeeldingen kan zien is het zoals de "dihedral" bij de vleugels van een vliegtuig.
Iedereen zal natuurlijk zoveel mogelijk boemerangs uit zijn plank hout willen halen, dus teken je ze best zo kort mogelijk tegen mekaar. (multiplex is niet gratis )

Wat ik doe om een plan mooi uit te tekenen is uitprinten, papieren vorm uitknippen en dan aftekenen op het hout. Hoe ik het vroeger deed was, eerst een boemerang fotograferen op dia, en dan projecteren op de houten plank, vervolgens uittekenen. Met een beamer kan je tegenwoordig direct een bestand projecteren.

Na het zaagwerk

Na wat geduldig zaagwerk kan je al een pintje kraken en voorgienieten. 😉

Dan komt het moeilijkste. Geef je boemerang een profiel door te vijlen. Let op dat je de juiste vorm selecteert! Symmetrische boemerangs kan je eigenlijk op dat moment nog gaan afvijlen voor rechts- of linkshandigen! Een electrische vijl is wel handig en bespaart je tijd. Het vijlen is het belangrijkste van het hele proces ! Eigenlijk ga je een deel van de boemerang een vleugelprofiel geven: Vijl je te veel zal de boemerang niet genoeg lift krijgen, vijl je te weinig, ook niet... Dus is het opletten en best wat vroeger te stoppen met vijlen om ze eens te testgooien. vleugelprofiel en drukgebiedenZorg dan dat je niet in modderig of nat terrien gaat testen, zodat ze na de eerste worp niet vuil worden. Aan te raden is dat je de boemerang nog wat verder afwerkt, om de vliegcapaciteiten te verbeteren : Met een bus transparante lak en wat fijn schuurwerk kan je het profiel mooi glad maken en weerstand verminderen. Nadien zal je boemerang nog beter, stabieler, langer én iets verder vliegen.

Eén van de eenvoudigste plannen is deze symmentrische boemerang .

Super eenvoudig om te gooien ! iedereen kan het in een mum van tijd! Ook makkelijk in spiegelbeeld te zetten voor linkshandigen!

De Carlota :

carlota

Dan heb je de iets moeilijkere boemerangs :

Deze zijn bijna allemaal rechtshandig en je kan ze natuurlijk spiegelen om ze linkshandig te maken :

Hier is wel enigsinds wat oefening nodig.

Als je mijn instructies volgt, zal het snel gaan 🙂

Zie verder bij "hoe boemerangs gooien"

Zie verder bij "hoe boemerangs gooien"

Hier onder staan nog verschillende basis modellen :

Standar boemerang

aussimin

b03

b05

b10

b09

Leave a Reply