Info voor wie wil leren deltavliegen

Wil je leren deltavliegen of ben je nog niet zeker en weet je niet waar of hoe?

Wil je gewoon eens proeven van hoe het aanvoelt? Hier volgen wat tips:

Er zijn voor ons kleine landje als België niet zo heel veel plaatsen waar je kan leren deltavliegen. In de Belgische vrije vlucht federatie ( www.bvvf.be ) zijn 2 erkende vliegscholen actief. De verschillen tussen de twee scholen zijn dat de ene school nog steeds de aloude manier gebruikt (zoals Otto Liliental het deed) terwijl de andere school je direct opsleept. Beide manieren hebben hun voordelen.

De aloude klassieke methode:

Als je wil vliegen moet je eerst leren stappen. De eerste stap is om een delta tot stilstand te brengen nadat je die wat snelheid hebt gegeven door te lopen. Niet makkelijk als je dit niet gewoon bent!  Daarna start je steeds een beetje hoger en verder. Als je wat handig en sportief bent ingesteld kan je op een mooie dag al makkelijk een vluchtje doen waarvan je zelf verwonderd zal staan. Ga gewoon naar de Schorre in Boom (tegen Antwerpen) maar contacteer eerst de instructeur via acedeltaschool . Een gemiddelde leerling kan na +- 10 avonden intensief trainen mee op hoogtestage (en dat is met 600m hoogteverschil). Tijdens de eerste hoogtevluchten is er natuurlijk steeds begeleiding aan de start en landing. Na een 20 à 30 tal hoogtevluchten -wat met materiaal van de school kan gedaan worden- kan je – als je zelfzeker genoeg bent – mee met de gevorderden.

De opsleep-methode:

Je wordt meegenomen in dubbelbesturing achter een sleep ultralight-vliegtuig en leert tijdens het vliegen. Voordeel is dat je snel leert sturen, het nadeel is dat het duur is en je voor bergstarten toch nog ervaring zal moeten opdoen op een leshelling.

Het mooie van de sport is natuurlijk om zonder motor te kunnen starten en dan om hoogte te winnen. Soms is het met geluk (door op de juiste plaats te zijn op het juiste moment), meestal is het door ervaring en kennis dat je enorme hoogtes kan halen en uren kan vliegen, kilometers kan afleggen.

Voor een eenmalige luchtdoop kan je steeds terecht bij de club avia sport terecht of als je met een grote groep mensen de vrijevlucht wil ontdekken.

Nieuwsgierig en toch niet overtuigd?  Bekijk anders maar eens de foto’s en filmpjes van onze verschillende trips.

Leave a Reply